מקשב

מכון פסיכולוגי לאבחונים ולטיפול בהפרעות

קשב וריכוז והפרעות התפתחותיות נוספות

באמצעות נוירופידבק וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי.

ממוקם בעיר מודיעין - מכבים - רעות

תיאום טלפוני - ימים א-ה 15-16 ובנוסף בימים ראשון ושני בין 10 ל- 11בבוקר.


08-6441470

לבירור פרטים וקביעת פגישת יעוץ ראשונית, צרו קשר טלפוני או במייל :

בקליניקה מתבצעים אבחונים וטיפולים בהפרעות קשב וריכוז (ADHD לסוגיו), לקויות למידה, ועוד.    הטיפול מתבצע בשיטה מבוססת טכנולוגיה מתקדמת הנקראת נוירופידבק וטיפול CBT.

מקשב © 2013. כל הזכויות שמורות | לקבלת היתר לשימוש בתכני מחקרים המופיעים באתר, למטרות לימוד בלבד, יש לפנות למייל למעלה | כל העתקה ו/או שימוש לצורך מסחרי או שלא למטרות לימודיות, אסורים בהחלט.

avi@mikshav.co.il

מקשב | אבי רבינוביץ', פסיכולוג חינוכי מומחה

אבי רבינוביץ’  -  פסיכולוג חינוכי מומחה

אבחונים פסיכולוגיים, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) ונוירופידבק


על גלי המוח השונים

דלתא δ: אלה גלי המוח בתדרים האיטיים ביותר, בין 0.5 ל- 4 מחזורים לשנייה (הרץ-Hz).  גלים אלה נצפים אצל ילדים רכים בשנתם הראשונה ונצפים ב-  EEG של אדם בוגר רק בשלב של שינה עמוקה (ולכן נקראת גם שנת גלים איטיים), במהלך מחזורי השינה בשעתיים הראשונות מההירדמות. כאשר נצפים גלים אלה בעירות- הדבר יכול להוות אינדיקציה למצב לא נורמלי וחריג הדורש בירור.


תטא θ:  גל המוח הבא אחרי דלתא מבחינת התדר שלו. תטא מאופיין בתדרים שבתחום של Hz4-8. גלי תטא דומיננטיים ב-EEG  של אדם בוגר מופיעים בעיקר במצבים של ישנוניות, אולם קיימים לעיתים במצבים של חשיבה יצירתית או מצבים רגשיים מסוימים. עודף חריג בגלי תטא נחשב למצב לא תקין. לדוגמא פגיעות ראש מלוות לרוב בפעילות תטא חריגה באזורים המוחיים שנפגעו (או בכל תדר אחר המאפיין פעילות מוחית ברמה נמוכה כגון דלתא). עוצמות תטא חריגות ניתן גם לאתר בקרב ילדים עם ADHD  או שלהם לקויות למידה. בקרב מבוגרים עודף מהם יכול להתלוות למצבי דיכאון.


אלפא α: גלי האלפא מהווים את מצב "ברירת המחדל" המוחי של אדם ער. גלים אלו מאופיינים בקצב של 8-12Hz, לכל אדם בוגר קצב אלפא אופייני לו בתוך הטווח הזה (לרוב בסביבות 10Hz), המתקבע סמוך לגיל 13 ומלווה את האדם עד לשנים המאוחרות של חייו. מדובר בתדר הדומיננטי שעצמתו היא הגבוהה ביותר במצב מנוחה, כאשר המוח אינו מצוי בפעילות מאומצת מחד, ואינו שקוע ברגיעה עמוקה או ישנוני מאידך. האלפא מופיע כשהאדם מצוי בשלווה ורוגע, במדיטציה או סתם בחוסר מיקוד כאשר לא עסוקים במחשבה מאומצת.  עם עצימת העיניים רואים התגברות בעוצמת גלי האלפא, אשר פעילותם מדוכאת עם פקיחת העיניים (אולם עדיין נצפית בשיעור נמוך יותר). נהוג לחלק את גלי האלפא לגלי אלפא בתחום הנמוך של 8-10 הרץ שאופייני לרגיעה עמוקה יותר, ולבין גלי אלפא הגבוה 10-12 הרץ האופייני לחשיבה ממוקדת ושקטה.


בתא β (1,2), וגמא γ: גלי בתא משתרעים בתחום רחב שבין 13 ל-32 הרץ.  התחום הנמוך שלהם שבין 12-15Hz נקרא SMR (Sensory Motor Rhythm), זהו תחום תדר חשוב בטיפולי נוירופידבק שהוזכר ב מחקר של סטרמן . העלאת תדר ה-SMR משמשת פעמים רבות בפרוטוקול טיפול נוירופידבק להפרעות קשב, לקויות למידה או הבאה לתפקוד מנטלי שיאי. תדר SMR מופיע במצבים בהם האדם נמצא מרוכז ודרוך ואינו זז.

גלי בתא בתחום שבין 15 ל- 20 הרץ קיימים כאשר קשב האדם ותשומת ליבו ממוקדת בגירויים שבסביבתו ובמצב של קשב גבוה. התחום הגבוה יותר של הבתא שמעל  20Hz אופייני למצבי פעילות קוגניטיבית מאומצת. הוא עלול להפריע במידה שהוא דומיננטי מידי, כי אז הוא מלמד על עוררות יתר ולכן עודף חריג ממנו נצפה בין השאר במצבי חרדה, ו-OCD שכן הוא מהווה אינדיקטור לכך שהמוח עסוק ללא הרף ואקטיבי מידי.  גלי בתא אופייניים לפעילות מנטלית מאומצת, ניתן לראותה לדוגמא בעת פתרון בעיות בחשבון, קריאה וכתיבה, משחקי שח-מט ואחרים או נגינה.

תחום גלי גמא נמצא בקצה העליון של התדרים המאפיינים את הפעילות המוחית- בתדרים שמעל 32Hz ודומה למדי לגלי בתא מבחינת מאפייניהם המנטליים, אולם כאן עודף בד"כ אינו נתפס כפתולוגיה אלא כמצב של מודעות גבוהה. נמצא למשל שבניגון בכלי נגינה מופקות תדירויות מסוג גמא בשיעור הגבוה ביותר, אף יותר מפתרון בעיות במתמטיקה.

גלי המוח –
סימפוניה של מקצבים

מאמר הסבר

כיצד נוצרים גלים מוחיים?

אותות ה- EEG שנאספים ברישום מהקרקפת מבטאים קומפלקס מורכב של פעילות חשמלית מוחית. האותות מהווים סיכום הפעילויות החשמלית של קבוצות רבות של נוירונים המאכלסים את הקורטקס המוחי, ומבנים מוחיים עמוקים יותר (בעיקר התלמוס).

קבוצות תאים אלה מקיימות ביניהם תדיר מעין דו-שיח, תקשורת המאופיינת ברצף חוזר של שידור מידע חשמלי וקליטתו המאופיין בקצב- בתדר מסוים האופייני לתקשורת בין אותן קבוצות נוירונים ה"משוחחות" ביניהן.

גלי המוח, כמו כל גל אחר, מאופיינים בשני פרמטרים עיקריים: 1- תדר (מספר המחזורים בשניה = הנמדד בהרצים Hz), ומשרעת (גובה הגלים- אמפליטודה, הנמדדת במיקרו-וולטים µv).

נמצא שככל שהפעילות החשמלית של קבוצות הנוירונים אינטנסיבית יותר, (ובמקביל כשהפעילות המטבולית עולה באותם אזורים), כך גם עולה התדר המאפיין את הפעילות, כשבמקביל משרעת (גובה) הגלים נמוכה יותר.

מקובל לחלק את גלי המוח לשני סוגים עיקריים: גלים איטיים, שתדרם נמוך יותר, וגלים מהירים המאופיינים בתדר גבוה יותר.  לגלים ניתנו שמות לפי אותיות יווניות כאשר הגלים איטיים הם: דלתא δ, תטא θ, אלפא α. והגלים המהירים: בתא β (1,2), וגמא γ.

נמצא שמצבים מנטאליים שונים בהם מצוי האדם מלווים בגלי המוח אופייניים, למשל גלי דלתא מאפיינים מצבי שינה ואילו גלי ביתא רבים ניתן לראות כשאדם פותר בעיות במתמטיקה, קורא, או עסוק בכל פעילות מנטלית מאומצת אחרת. סקירה של גלי המוח השונים ומאפייניהם המנטליים ניתן לקרוא במאמר מימין. נקדים ונסביר כי בטיפול נוירופידבק נעשה לרוב שינוי בעוצמתם של גלי מוח מסוימים, לפי תכנית אישית הנבנית אינדיווידואלית לכל מטופל על פי צרכיו וקשייו ועל פי ניתוח סטטיסטי של מאפייניו המוחיים כפי שנבדק ב-QEEG.


בדיקת QEEG